Alexandertechniek

Leer bewegen

Alexandertechniek in praktijk

Waarom Alexandertechniek?

Wil je af van vele vormen van pijn en ongemak zoals rugpijn, schouderpijn, hoofdpijn, RSI,… Of wil je met meer aandacht (mindful) in het leven staan? Dan ben je hier aan het juiste adres! Met Alexandertechniek leer je immers hoe je kan leven en bewegen in vrijheid, soepelheid en lichtheid. 

We weten allemaal dat bepaalde houdingen en bewegingen niet goed zijn voor ons lichaam. Met Alexandertechniek leer je hoe je dit kan veranderen, en leer je als het ware de handleiding van je lichaam opnieuw kennen en toepassen. Door het beoefenen van de techniek zet je een veranderingsproces in gang waarin je fysieke lichaam en je mentale ik beter samenwerken, op weg naar minder pijn, meer rust, vrijheid en lichtheid. 

Met andere woorden, op weg naar een betere balans in lijf én leven. 

Ik geef de lessen individueel en in groep. Verderop vind je voor wie Alexandertechniek interessant kan zijn, hoe het werkt en hoe het ontstaan is. En onderaan deze pagina delen verschillende deelnemers hun ervaringen, en scheppen ze een beeld van de resultaten die Alexandertechniek voor hen heeft gehad. 

Benieuwd naar meer? Ik organiseer op regelmatige basis workshops, en plaats nieuwe berichten om je verder te inspireren en informeren

Individuele lessen,
fysiek of online

Individuele lessen (50 minuten) zijn de meest directe manier om aan jezelf te werken. Je krijgt inzicht in hoe jij je lichaam gebruikt en je leert je lichaam efficiënter en met meer aandacht te gebruiken. 

 • 1 les: € 40
 • Pakket 5 lessen: € 180*
 • Pakket 10 lessen: € 340*

*op voorhand te betalen, minimum 1 les/week

Lessen steeds op afspraak, fysiek of online:

maandag – vrijdag: 10 – 20u

zaterdag: 10 – 12u

Tijdens een fysieke les respecteren we de maatregelen ivm Corona: handen ontsmetten, mondmasker, en we houden zoveel mogelijk afstand. Na een les ontsmet ik waar nodig.

Kom niet te vroeg maar op het tijdstip van je afspraak zodat je geen anderen kruist.

Voor de online lessen stuur ik je een link via Zoom. 

Weet je niet te kiezen tussen een fysieke of een online les? Hier zijn enkele elementen om te kiezen:

 • tijdens een fysieke les gebruik ik mijn handen en begeleid je zo naar een andere ervaring in je beweging
 • voor een online les moet je je niet verplaatsen
 • het leerproces is soms groter bij een online les – je moet het dan echt wel zelf doen!
 • ik kan – als je dat wil – een online opnemen zodat je ze later nog eens kan herbekijken
 • Lees hier een getuigenis van een online les.

In elk geval zijn mijn aandacht en begeleiding in beide situaties volledig bij jou!

voorbeeld sessie Alexandertechniek

Groepslessen

Groepslessen geven je een inzicht in de techniek en een aantal basisprincipes om thuis toe te passen. 

Je krijgt één persoonlijke sessie van 20 minuten. 

Ook als je al individuele lessen hebt gevolgd, kunnen groepslessen nuttig zijn. Of je kan na de groepslessen ook overstappen op individuele lessen.

 • een groep bestaat uit min 3 en max 4 personen
 • € 150 pp
 • kom je met 2 personen in de groep: € 280 pp
Zaterdagvoormiddag van 10-12u.

Aansluitend 1 individuele les van 20 min per deelnemer.

Lessen on hold wegens Corona.

Voor wie?

Alexandertechniek kan iedereen helpen om bewuster met zijn/haar lijf en leven om te gaan, maar is vooral nuttig:

 • om je fysieke problemen te verlichten (rugpijn, nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn, RSI, gewrichtspijn,…),
 • als je werkt in werkomstandigheden die belastend zijn voor je lichaam (preventie),
 • om beter te leren omgaan met stress en spanningen (hoofdpijn, burn-out, vermoeidheid,…),
 • om te herstellen na een ingrijpende periode in je leven, 
 • om je uitstraling en zelfbeeld een boost te geven,
 • om je sportprestaties te verhogen, 
 • om de kwaliteit van je musiceren, dans, acteren, zingen,… te optimaliseren,
 • om evenwicht te (her)vinden in je lijf en je leven.

Hoe?

Tijdens een les leer je jezelf beter observeren: je krijgt inzicht in hoe jij je lichaam gebruikt, in wat je doet – of niet doet. Begeleid door de handen van je leraar doe je nieuwe motorische ervaringen op en leer je hoe je jezelf efficiënter en met aandacht kan “gebruiken”.

Door met aandacht naar jezelf te kijken, word je je bewust van de impact van je denken op je lichaam – en vice versa. Je krijgt inzicht in gewoontepatronen die niet alleen je lichaam betreffen, maar ook je manier van leven bepalen. Als die patronen nadelig zijn voor je, krijg je manieren aangereikt om ze te stoppen en er andere voor in de plaats te stellen.

Concreet bootsen we in een les alledaagse handelingen na – zoals opstaan, liggen, stappen,…

We gebruiken daarvoor eenvoudige hulpmiddelen zoals een stoel, een tafel om op te liggen, een zadel, balletjes, trampoline, enz. Via deze eenvoudige activiteiten wordt je het leren van iets nieuws zo makkelijk mogelijk gemaakt. Vervolgens brengen we dit over op jouw specifieke situatie of vraag. 

Een veranderingsproces vraagt tijd, inzet en herhaling. Daarom is meestal een reeks lessen nodig vooraleer duurzame verandering optreedt; hoeveel hangt af van jouw inzet, je situatie en je vraag. Tijdens een les hou je je kleren aan – je doet enkel je schoenen uit.

Meer info? Op de inspiratiepagina vind je stukjes, artikels en filmpjes. Of bezoek de website van beroepsvereniging Aefmat of de Engelse (hoofd)vereniging STAT.

Oorsprong

Alexandertechniek werd ontwikkeld door Frederick Matthias Alexander, een Australisch acteur (1869 – 1955). Hij kampte met stemproblemen tijdens het acteren, en omdat zijn dokters niets verkeerds konden vinden, is hij zelf op zoek gegaan naar een manier om zijn probleem op te lossen. Hij realiseerde zich al snel dat de link tussen geest en lichaam uitermate belangrijk is om verandering tot stand te brengen, en was zo ver voor op zijn tijd. Uiteindelijk is zijn techniek een levenswerk geworden dat nu, meer dan 100 jaar later, nog elke dag zijn verdiensten bewijst.

Alexandertechniek comic
F.M. Alexander

Ervaringen

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief

Wij gebruiken cookies om je voorkeuren op te slaan en om je een optimale gebruikerservaring te bieden. Als je klikt op "accepteer en ga door" dan ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven op onze  privacy pagina.